Blijf in balans

Week van de werkstress

Gwendela Kleppers - 16-11-2020

Blijf in balans

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Dat kan duizend-en-een oorzaken hebben en zich manifesteren in even zoveel symptomen. Maar de mensen die er mee te maken kregen, hebben één ding gemeen: als ze er eerder over hadden gesproken met hun omgeving, thuis en op het werk, dan was het waarschijnlijk nooit zo ver gekomen. Daarom is het belangrijk om werkstress bespreekbaar te maken. Om werkstress overal in Nederland op de agenda te zetten, wordt de Week van de Werkstress georganiseerd van 16 t/m 20 november 2020. Het centrale thema is dit jaar: blijf in balans!

Andere werksituatie

Voor veel mensen is dit jaar de werksituatie veranderd. Noodgedwongen werk je plots thuis met het hele gezin om je heen of vanaf de bank in je kleine studio. Niet ideaal, want je werkplek kan grote invloed hebben op je werkgeluk. Er is ook goed nieuws. Uit onderzoek van TNO (september 2020) blijkt dat het aantal gerapporteerde burn-out klachten van hetzelfde niveau is als voor de crisis. Ook de werk-privé balans is niet veranderd, blijkt uit dit onderzoek onder ruim 10.000 werknemers. De resultaten lijken te duiden op een goede veerkracht bij de werknemers.

Na het van kracht worden van de coronamaatregelen geeft een deel van de werknemers aan dat ze grotendeels thuis zijn gaan werken. Drie maanden na de start van de maatregelen (in maart) werkte 44 procent van de mensen thuis, waarvan tweederde volledig. Vooral hoogopgeleide werknemers en werknemers tussen de 25 en 54 jaar oud werkten veel (deels) thuis. Thuiswerken gebeurt het meeste in de financiële dienstverlening en de ICT.

Verder onderzoek zal uit moeten wijzen wat de effecten op lange termijn zijn en of er risicogroepen te ontdekken zijn die aandacht behoeven. In het laatste kwartaal van 2020 zal TNO een vervolgmeting bij deze werknemers doen om ook de lange termijn effecten in kaart te brengen.

Meer stress dan anders

Constant ‘aan’

We hebben allemaal weleens te maken met periodes waarin we meer stress ervaren dan anders. Wanneer zo’n periode te lang duurt, herstelt je lichaam niet meer van de hoeveelheid stress. Je staat constant ‘aan’ en in de overlevingsstand, met als gevolg dat je overbelast raakt. Er is geen ruimte meer voor bezinning, contact maken, verwerken, stilstaan en genieten. Mensen met deze klachten hebben minder vertrouwen in hun persoonlijk kunnen dan voordat de klachten begonnen. Wanneer de stress en overbelasting te lang aanhouden kun je overspannen raken. Hier kun je door het nemen van rust nog redelijk snel van herstellen. Wanneer je dit negeert en blijft doorgaan terwijl je al overspannen bent, kun je helemaal opbranden. In populair taalgebruik spreekt men dan van een burn-out, maar dat is geen officiële diagnose. Wel kan er sprake zijn van een somatische symptoomstoornis, of een depressie. Dit zal goed uitgezocht moeten worden.

Lees meer

Burn-out

Verwerving van inzicht

U-center biedt hulp bij een burn-out met een speciaal programma voor psychische problemen ten gevolge van een burn-out ofwel somatische symptoomstoornis. De behandeling is gericht op verwerving van inzicht in het ontstaan van de problemen en op verandering van het functioneren op verschillende niveaus. Cognitieve gedragstherapie aangevuld met andere interventies vormen de basis om gedragspatronen te veranderen. Ook besteden we aandacht aan onderliggende persoonlijkheidskenmerken, zoals verregaand perfectionisme en overmatig verantwoordelijkheidsgevoel. Dat vindt plaats in een vast team met meerdere behandelaars, afgestemd op jouw situatie. De integrale aanpak en de frequentie van de behandelsessies zorgen ervoor dat je snel weer tot jezelf komt, leert om te ontspannen en balans te houden tussen inspanning, ontspanning en rust. We helpen met het opbouwen van je belastbaarheid en met je lichamelijke conditie te verbeteren.

Hulp bij een burn-out?

Op zoek naar integrale en kortdurende behandeling van je burn-out? Meld je aan bij U-center en start in een kortdurende behandeling met het herstellen van je burn-out. Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

Neem contact op