Gameverslaving

Stoppen met gamen

Uren achter elkaar gamen. Dat ene spelletje willen winnen of uitspelen. Voor een keer is dat niet zo erg. Maar wanneer de behoefte om te gamen het wint van andere behoeften als eten en slapen, is het belangrijk om aan de bel te trekken. Een gameverslaving is namelijk een serieus probleem.

Vroeger waren Ganzenbord en Monopoly populaire spellen. Over het algemeen schuilde in deze spelletjes weinig gevaar. Tegenwoordig winnen spelconsoles als de Wii en de Playstation terrein. De geavanceerde, soms bijna levensechte elektronische spellen hebben op veel mensen een verslavende werking die leidt tot dwangmatig gedrag.


Wat is een gameverslaving?

Een gameverslaving is de dwangmatige behoefte om te winnen of te spelen. Voor veel verslaafden is het spel op zich verslavend; anderen raken geobsedeerd door de behoefte om te winnen. De obsessie verdringt het besef van basisbehoeften, waardoor eten, slapen en hygiëne op de tweede plaats komen. Bovendien neemt de kans toe in een sociaal isolement te raken.


Gameverslaving kenmerken

Hoe herkent u een gameverslaving? Het gedrag van een verslaafde verschilt natuurlijk per persoon. Toch is een aantal patronen zeer kenmerkend voor mensen met een gameverslaving:

 • Alles moet wijken voor het spel
 • De behoefte aan hogere scores blijft stijgen
 • Rusteloos gevoel bij staken van het gamen
 • Geen aandacht voor problemen in de echte wereld
 • Afhankelijkheid van cafeïne, nicotine, alcohol, speed, wiet, cocaïne e.d.
 • Verwaarlozen van sociale contacten
 • Ontkenning van het probleem

Gevolgen van een gameverslaving

Wanneer u voor langere tijd toegeeft aan uw gameverslaving, loopt u het risico in een sociaal isolement te raken. Een gameverslaving werkt namelijk ontwrichtend. U verzuimt taken op het werk, op school of in huis waardoor heftige ruzies kunnen ontstaan. Uiteindelijk wordt het voor u zelfs onmogelijk om nog aan uw dagelijkse verplichtingen te voldoen. In veel gevallen zien we dan ook dat gameverslaafden afhankelijk worden van drugs of alcohol.


Gameverslaving behandeling

Bij U-center krijgt u een persoonlijke behandeling van gameverslaving. We helpen u bij het stoppen met gamen, onderzoeken de ontstaansfactoren en werken samen met u aan het veranderen van de patronen die de klachten in stand houden. De onderliggende problematiek, uw psychische toestand, uw lichamelijke conditie en uw sociale leven spelen bij de gameverslaving behandeling een belangrijke rol.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met U-center

Waarom U-center?

 • Patiënttevredenheid 8.2
 • Wetenschappelijk bewezen effectief
 • Multidisciplinaire aanpak
 • Integrale behandeling van meerdere diagnoses tegelijkertijd

Wij staan voor u klaar

Neem gerust contact op

Bel
Voor telefonisch contact kunt u bellen met:

0800-222 444 6

Op werkdagen:  09-20.00
Op feestdagen: 10-18.00
 
Mail
Agenda

Weten of het klikt?

Ontmoet onze medewerkers en krijg zekerheid. Bezoek een van de voorlichtingsavonden of een open dag. Kies zelf het moment.

Inschrijven Open Dagen voor professionals

Voorlichtingsbijeenkomsten voor cliënten
sluiten