Wie behandelen we

Patiënten met meervoudige psychische aandoeningen en verslavingen

Vaak is er sprake van meerdere klachten tegelijkertijd en achterliggende oorzaken die elkaar beïnvloeden.

Meervoudige psychische aandoeningen komen vaak voor, maar er zijn weinig organisaties of instellingen die de problematiek integraal, gelijktijdig en met blijvend resultaat behandelen. Bij U-center maken we gebruik van multidisciplinaire teams en een holistische aanpak.

Meervoudige psychische aandoeningen komen vaak voor, maar er zijn weinig organisaties of instellingen die de problematiek integraal, gelijktijdig en met blijvend resultaat behandelen. Bij U-center maken we gebruik van multidisciplinaire teams en een holistische aanpak.

Onze multidisciplinaire aanpak

Therapieën en interventies

Bij U-center hebben we heel wat specialisten en disciplines in huis, waardoor we een breed scala aan (online) therapieën, interventies en methodieken kunnen aanbieden tijdens de behandeling. Voor elke patiënt stellen we een passend behandelprogramma op, afhankelijk van de problematiek en de hulpvraag. Onze teamleden zorgen samen voor het uitgebreide pakket van interventies dat U-center in huis heeft. Zo krijgt elke patiënt een behandeling op maat van zijn of haar stoornissen en persoonlijkheid. Daarbij bieden we ook transdiagnostische interventies aan, die belangrijke vaardigheden aanleren.

Lees meer over onze behandelingen

Het behandelprogramma

De behandelvisie van U-center

Psychotherapeutische interventies staan centraal, waar nodig ondersteund met farmacotherapie. Klachtenvermindering is zeker een doel, maar de focus ligt vooral op het veranderen van gedrag en levensstijl: anders leren omgaan met klachten en problemen en zo preventief terugval verminderen of minder heftig maken. Daarmee krijgt de patiënt meer regie over zijn of haar psychisch welbevinden.

Methodisch werken we in de eerste plaats met evidence based behandelingen, volgens gangbare richtlijnen voor de diverse aandoeningen. Dat wil zeggen in de eerste plaats met cognitieve gedragstherapie (waaronder ook derde generatie cognitieve gedragstherapie zoals ACT en MBCT), chronotherapie (lichttherapie), schema-focused therapie, systeemtherapie, EMDR en waar nodig farmacotherapie. Deze interventies worden aangevuld met inzichtgevende therapie, lichaamsgericht werken, creatieve en expressieve methodes, systemische methodes en het betrekken van het werk in de behandeling. 

In iedere fase van de behandeling is e-health een vast onderdeel van het behandelaanbod. E-health draagt bij aan actieve betrokkenheid en helpt regie over het leven te nemen.

De eerste fase van de behandeling bestaat uit een 6 weekse klinische opname. De eerste dagen staan vooral in het teken van verdiepende diagnostiek en het vaststellen van een individueel behandelplan. Er worden samen met de patiënt realistische doelen vastgesteld. Alle programmaonderdelen zijn gericht op het ontdekken, bewust worden en veranderen van gedachten, gevoelens en gedragspatronen. Dit doen we door onder andere individuele gesprekken, groepssessies en leefstijlverandering. We maken hierbij gebruik van het Bio-Psycho-Sociale model en de ‘U-turn’. Middels de diversiteit aan specialismen en vakgebieden die we in huis hebben kunnen we een dagvullend programma aanbieden, afgestemd op de hulpvraag en behoeften van onze cliënt. Vanaf de derde week wordt er al een begin gemaakt met een toekomst ontwikkelingsplan. We willen cliënten namelijk de regie over hun leven teruggeven, zodat ze zelf de tools in huis hebben om het geleerde straks thuis toe te passen en duurzame verandering te bewerkstelligen.

In de tweede fase is de patiënt klaar om naar huis te gaan en volgt er vaak een ambulant zorgtraject. Afhankelijk van het behandelplan onderhoudt de patiënt intensief contact met een U-point of verwijzer in de buurt. U-center werkt in verschillende landen samen met gereputeerde deskundigen zoals psychologen en psychiaters. Zij vormen als U-point een rechtstreekse, lokale link met ons behandelcentrum. Zo kan de patiënt de eerste stappen van het herstelproces in de eigen vertrouwde omgeving zetten. 

Het behandelcentrum

Waar komt uw patiënt terecht?

Doorverwijzen

Is uw patiënt geschikt voor U-center?

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je dan nu aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden