Familie, partners en vrienden

Informatie voor naasten

Of je nu partner, familie of goede vriend bent van iemand met een verslaving of psychische problemen, het is ontzettend zwaar om iemand waar je om geeft te zien lijden. Daarnaast kan het een enorme impact hebben op je eigen leven. Als je naaste verblijft in U-center is de eerste stap in de goede richting alvast gezet. Bij de behandeling hebben we daarom ook aandacht voor alles wat er op jou afkomt. Jij moet immers ook op adem kunnen komen.

Of je nu partner, familie of goede vriend bent van iemand met een verslaving of psychische problemen, het is ontzettend zwaar om iemand waar je om geeft te zien lijden. Daarnaast kan het een enorme impact hebben op je eigen leven. Als je naaste verblijft in U-center is de eerste stap in de goede richting alvast gezet. Bij de behandeling hebben we daarom ook aandacht voor alles wat er op jou afkomt. Jij moet immers ook op adem kunnen komen.

Jouw rol tijdens de behandeling

De rol van familie en vrienden in de behandeling is essentieel. Jij kent je naaste het best en hebt het voortraject van dichtbij meegemaakt. Misschien is het wel dankzij jou dat je naaste de stap naar U-center heeft gezet. Daarom betrekken we je liefst zoveel mogelijk bij de behandeling. We houden je op de hoogte, maar krijgen ook graag informatie van jou. Bijvoorbeeld in een gezamenlijk gesprek met je naaste. Daarnaast geven we je ook advies voor de omgang met je partner, vriend of familielid. Geef gerust aan wat jij nodig hebt en we denken met je mee. Wees gerust: je privacy is erg belangrijk. We delen gesprekken die we met je voeren alleen met je naaste. Transparantie in onderlinge relaties is een voorwaarde voor een goede behandeling.

Het behandelprogramma

Je naaste volgt binnen U-center een zeer intensief programma dat de problematiek in korte tijd probeert te verminderen. Je naaste wordt geconfronteerd met zichzelf, zijn/haar gedrag en mogelijk met situaties uit het verleden. Dit vergt een enorme inspanning van je naaste, en begrip van de directe omgeving.

Wat na de behandeling?

Na de behandeling moet je naaste ook thuis en eventueel op het werk aan de slag met wat hij of zij tijdens het verblijf in U-center heeft geleerd. Dat zal met vallen en opstaan gaan. Vergelijkbaar met zoals we hebben leren fietsen. Niets is zo moeilijk als je gedrag veranderen. Onze ervaring is dat er nog vooruitgang optreedt tot een jaar na de behandeling.

Uit onderzoek blijkt dat kans op terugval drastisch verlaagt wanneer de cliënt bij terugkeer naar huis en het normale leven, een betrokken en stabiel netwerk heeft. Ook daar is er dus een belangrijke rol voor jou weggelegd.

Friends & Family Day

Speciaal voor alle familie, partners en vrienden die nauw betrokken zijn bij onze cliënten wordt er tijdens het verblijf van jouw naastbetrokkene een Friends & Family Day (F&F day) georganiseerd. Deze dag biedt jou de gelegenheid om je eigen ervaringen te delen met anderen met een soortgelijk verhaal. Het biedt je de gelegenheid om veel informatie en inzicht te verkrijgen in het U-center proces dat je naaste doorloopt. We leren van en met elkaar en ook jouw eigen rol en patronen van omgang kunnen aan bod komen. Op die manier wordt er een brug geslagen tussen thuis en U-center. Een deel van de dag vindt plaats met cliënten samen en het andere deel kunnen vrienden en familie in een aparte groep met elkaar in gesprek. Er zijn voortdurend twee therapeuten die het proces begeleiden.

Praktische informatie

 • De F&F Day is in ons behandelcentrum vlakbij Maastricht (Epen)
 • Het vindt altijd plaats op de derde zaterdag van de opnameperiode
 • Het programma begint om 10.00 uur (je bent vanaf 09.30 uur welkom) en eindigt rond 16.00 uur
 • Iedere cliënt mag 3 gasten uitnodigen
 • Deelname voor gasten is vanaf 17 jaar (wil je een gesprek met kleinere kinderen erbij dan kun je een apart gesprek aanvragen met één van de behandelaren)
 • Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. De lunch is inbegrepen.

Je naaste bezoeken

Je bent welkom om je naaste te bezoeken op zaterdag en zondag vanaf 13.30 uur tot 17.30 uur. Tijdens die bezoekmomenten zijn ook kinderen van alle leeftijden welkom. Er is speelgoed voorzien, maar ze mogen natuurlijk ook hun eigen speeltjes meenemen. Om de rust een beetje te bewaren vragen we je om met niet meer dan drie personen te komen. Kom je wat te vroeg aan, dan vragen we je om vlakbij in een hotel of restaurant te wachten tot de lunch is afgelopen.

Privacy

Alle informatie die onze cliënten tijdens de behandeling met ons delen, valt onder de GDPR wetgeving. We delen dus geen informatie zonder schriftelijke toestemming van de cliënt, ook niet aan familie, partner, werkgever of vrienden. Informatie die jij als naaste deelt met het behandelteam wordt wel gedeeld met je naaste. Openheid en vertrouwen zijn immers noodzakelijke voorwaarden voor een goede behandeling. Een gesprek zonder de aanwezigheid van jouw naaste kan alleen met zijn of haar schriftelijke toestemming, maar we bespreken liefst zoveel mogelijk in een gezamenlijk gesprek.

Huisregels voor gasten

Bij U-center staan onze cliënten en hun behandeling centraal. Met onderstaande huisregels willen we een prettig, gezond en veilig behandelklimaat garanderen, samen met jou.

 • Alcohol en drugs zijn uiteraard niet toegelaten binnen U-center. Dat geldt ook voor snoep en andere voedingswaren die “verborgen” alcohol bevatten, zoals bijvoorbeeld bepaalde pralines.
 • We rekenen erop dat je als bezoeker ook zelf niet onder invloed bent.
 • Roken is ook niet toegestaan. Niet in het behandelcentrum, maar ook niet op de balkons en terrassen.
 • Smartphones, tablets en laptops mogen niet gebruikt worden in de openbare ruimtes van U-center.
 • We dragen privacy hoog in het vaandel bij U-center. Gasten zijn welkom in de algemene ruimtes maar worden niet toegelaten op de kamers van de cliënten.
 • Er mag absoluut niet gefotografeerd of gefilmd worden. Respecteer de privacy van de andere cliënten, ook na uw bezoek.

Onze behandelingen

Groot aanbod aan therapieën

Ons behandelcentrum

De ideale omgeving voor rust

Vanwege de uitbraak van het coronavirus heeft U-center maatregelen moeten nemen. Er is onder andere een aangepaste bezoekregeling. Neem contact op met ons communicatie centrum voor actuele informatie.

U-center geopend