Wat is comorbiditeit?

Nieuws

10-10-2020

Wat is comorbiditeit?

Een psychische aandoening komt vaak niet alleen. Wanneer je te maken hebt met meerdere stoornissen of aandoeningen tegelijk spreken we van comorbiditeit. Maar wat betekent dit precies? En hoe behandel je comorbiditeit?

Wat is comorbiditeit
Comorbiditeit is het tegelijk voorkomen van twee of meer psychische stoornissen of verslavingen. Zo kan iemand met een depressie ook een alcoholverslaving hebben of een persoonlijkheidsstoornis. Deze dubbeldiagnoses komen veel voor in de ggz. Van de mensen ouder dan 50 jaar met een angststoornis of depressie heeft 80% te maken met comorbiditeit. Van de mensen ouder dan 55 jaar met een chronische aandoening is dat meer dan de helft.

 

Het kan soms moeilijk zijn om te bepalen of iemand te maken heeft met comorbiditeit en welke stoornissen daar dan een rol in spelen. Zo kan iemand zichzelf langdurig isoleren en depressieve klachten hebben. Deze klachten kunnen voortkomen uit een dubbele diagnose, zoals een anti-sociale stoornis en een depressie, of uit één van deze diagnoses. De oorzaak van de klachten moet daarom goed onderzocht worden voor een behandeling.

 

Ontstaan van meervoudige diagnoses
Onder de Nederlandse bevolking heeft 19% ooit te maken gehad met een middelenmisbruik of -afhankelijkheid. Voor mensen met een ernstige psychische stoornis lag dit aantal veel hoger met 41%. Mensen met een psychische aandoening, met name schizofrenie, bipolaire stoornissen en depressie, hebben veel meer kans op een verslaving.

 

Door biologische factoren zijn mensen met psychische stoornissen gevoeliger voor een verslaving dan anderen. Kleine hoeveelheden alcohol of drugs kunnen hierdoor veel grotere gevolgen hebben en sneller leiden tot een middelenafhankelijkheid.

 

Mensen met een enkele psychische stoornis hebben ook meer kans op het ontwikkelen van een tweede psychische stoornis. Zo heeft ongeveer 84% van mensen met borderline ook ten minste één andere psychische stoornis of verslaving en heeft 74% ooit in zijn of haar leven ook een andere persoonlijkheidsstoornis. Ook mensen met PTSS hebben een 80% grotere kans om tegelijk ten minste één andere psychische stoornis te hebben.

 

 

Terugval bij comorbiditeit
Vaak krijgen mensen met meervoudige diagnoses niet de juiste hulp en weten ook zorgprofessionals niet waar iemand terecht kan. Binnen de GGZ worden vaak verslavingen niet behandelt en binnen de verslavingszorg worden de psychische aandoeningen weer niet behandelt. Het gevolg is dat alleen de verslaving of de psychische aandoening wordt behandelt.

 

Bij cliënten met een meervoudige diagnose is het vaak moeilijk om te zeggen of de verslaving is ontstaan door de psychische aandoening of andersom. Bij comorbiditeit is altijd sprake van wederzijdse beïnvloeding door twee stoornissen. Het is daarom van groot belang dat beide diagnoses tegelijk worden behandelt. Wanneer bijvoorbeeld alleen de verslaving wordt behandelt en niet de psychische stoornis vergroot dit ook de kans op terugval.

 

Behandeling van comorbiditeit bij U-center
U-center is expert op het gebied van behandelen van meervoudige problematieken. Wij bieden jou een integrale behandeling van meerdere diagnoses tegelijkertijd. Door een kortdurende behandeling ga je samen met een team van behandelaren aan de slag met jezelf. Door een unieke holistische aanpak, die volledig is toegespitst op jouw situatie, behandelen we alle problemen en onderliggende factoren tegelijk. De behandeling is erop gericht om je zo snel mogelijk een rol in de maatschappij terug te geven.

 

Herstellen is maar een klein deel van de behandeling. Samen gaan we er namelijk alles aan doen om terugval te voorkomen en om je in staat te stellen zelf door te blijven ontwikkelen als je U-center verlaten hebt. U-center geeft je op al deze punten de juiste ondersteuning. Naast je toekomst ontwikkelingsplan, begeleidt je behandelaar je met het grip houden op moeilijke situaties. We besteden vooral aandacht aan het herhalen en daarmee borgen van de inzichten en vaardigheden die je in het behandelcentrum hebt ontwikkeld. 

Op zoek naar een duurzame en integrale behandeling?

Bij U-center volg je een intensief traject in ons behandelcentrum en krijg je een integrale behandeling van meerdere diagnoses tegelijkertijd. Meld je direct aan of neem contact op voor een persoonlijk advies.

Neem contact op

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je dan nu aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden