Verschillende soorten depressies

Een depressie kan variëren per persoon in de ernst en bijbehorende verschijnselen. Naast een milde of zware depressie onderscheiden we ook verschillende soorten depressies. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van een chronische depressie, een manische depressie of een winterdepressie.

Verschillende soorten depressie

Wanneer ben je chronisch depressief?

Chronische depressie

Een chronische depressie is een depressieve stoornis waarbij je voor een langere periode last hebt van depressieve klachten. We spreken van een chronische depressie als je twee jaar of langer last blijft houden van deze klachten. Je hebt gedurende deze periode last van een neerslachtig gevoel en gebrek aan energie en plezier. Ook is vaak je slaapritme en eetlust uit balans en ervaar je gevoelens van hopeloosheid.

Bij een chronische depressie maken we ook onderscheid tussen een zware of lichte depressie.  Wanneer je last hebt van een zware chronische depressie heb je gedurende de gehele periode erg veel last van depressieve klachten. Bij een minder zware chronische depressie kunnen je klachten soms voor een paar weken minder duidelijk merkbaar zijn. Kenmerkend is wel dat je meer dagen wel depressief bent dan niet. 

Iemand die chronisch depressief is loopt ook een hoger risico om andere stoornissen te ontwikkelen. Ook is de kans op terugval groter dan bij een ‘normale’ depressie. Een duurzaam behandeltraject met terugvalpreventie is dan ook van groot belang.

Lees meer over onze depressie behandeling
dysthymie

Wat is een dysthymie?

Dysthyme stoornis of chronische depressie

Een dysthyme stoornis wordt vaak omschreven als een lichtere vorm van een chronische depressie. Bij een dysthymie ervaar je langdurig last van een depressieve klachten. Dit wordt een persisterende depressieve stoornis genoemd. De symptomen zijn vaak minder heftig dan bij een ernstige depressie, maar zijn vaak wel langdurig aanwezig. Doordat de klachten vaak lang aanhouden hebben mensen met een dysthymie vaak ook meer kans op het ontwikkelen van een persoonlijkheidsstoornis, angststoornis of verslaving

Bij een dysthyme depressie heb je vaak langer dan twee jaar last van depressieve klachten. Je hebt veelal last van een sombere stemming en je bent vaak vermoeid.. De symptomen zijn meestal minder duidelijk merkbaar. Vergelijkbaar met een chronische depressie kun je langer last hebben van deze klachten afgewisseld met periodes waarin je minder last hebt van depressieve klachten. Deze klachten kunnen soms ook tijdelijk verergeren in de vorm van depressieve episodes.

Lees meer over de kenmerken van een depressie

Bipolaire stoornis

Manisch depressief

Een manische depressie wordt ook wel een bipolaire stoornis genoemd. Manische depressiviteit kenmerkt zich door duidelijke stemmingswisselingen, waarbij periodes van euforie worden afgewisseld door wanhopige gevoelens. Deze stemmingsstoornis keert vaak terug en wordt afgewisseld met perioden van manie, hypomanie en depressie.

Pieken en dalen

Wanneer je manisch depressief bent kun je je tijdens je manische periode heel energiek en overmoedig voelen. In deze periode ben je moeilijk te remmen, een stuk actiever dan normaal en slaap je erg weinig. Dit wisselt zich af met depressieve episodes. In deze periode voel je je juist neerslachtig, erg moe en heb je last van negatieve gedachtes. Deze pieken en dalen worden onderbroken door periodes waarin je wel in balans bent. Hoe lang deze periode duurt verschilt per persoon.

Hypomanische periode

Tijdens een hypomanische periode ervaar je soortgelijke kenmerken als tijdens een manische episode, maar dan minder extreem. Je emoties zijn daardoor redelijk stabiel en onder positieve omstandigheden kun je zelfs beter presteren dan normaal.

Psychotische verschijnselen

Bij een manisch depressieve stoornis kun je ook te maken krijgen psychotische verschijnselen, waardoor iemand contact met de werkelijkheid verliest. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in de vorm van grootheidswaanzin of soms hallucinaties.

Depressie na bevalling

Postnatale depressie of prenatale depressie

Een bevalling kan een zeer ingrijpende gebeurtenis zijn. De meeste vrouwen hebben na de bevalling nog last van prikkelbaarheid, slaapproblemen en voelen zich emotioneel. Bij sommige vrouwen houden deze klachten ook maanden na de bevalling nog aan. We spreken dan van een postpartum depressie of postnatale depressie. Dit kan ook tijdens de zwangerschap al ontstaan in de vorm van een prenatale depressie.

Een postpartum depressie begint soms pas een paar weken na de bevalling of zelfs maanden later. Vergelijkbaar met een normale depressie heb je last van een sombere stemming, moeheid, lusteloosheid en angstige gedachten. Ook kun je negatieve gedachtes en gevoelens hebben over het moederschap. Je neemt afstand van de baby of bent juist overbezorgd.

De oorzaken van postnatale depressie of prenatale depressie verschillen per persoon. Vaak speelt een combinatie van biologische, psychische en sociologische factoren een rol. Tijdens een behandeltraject bij U-center nemen we al deze factoren mee in je behandelplan. 

Lees meer onze behandeling van je depressie
Postnatale depressie
  • ziekenfonds

    Terugbetaling mogelijk

    Bij drugs gerelateerde problematieken Lees meer
  • wachttijd

    Geschatte wachttijd: 8 - 12 weken

    Laatst geupdate op 11-12-2024 Lees meer
  • tevredenheid

    Clienten raden ons aan

    Gemiddeld scoren we een 8,2 op clienttevredenheid Lees meer

Terugkerende depressieve klachten

Recidiverende depressie

Wanneer je depressieve klachten steeds weer terugkeren noemen we dit een recidiverende depressie. Hierbij maak je verschillende depressieve periodes door en keert je depressieve stemmingsstoornis steeds terug. In sommige gevallen kan het zijn dat je niet helemaal hersteld bent van je eerdere depressieve periode. Het kan ook voorkomen dat bepaalde omstandigheden een terugval triggeren, waardoor je weer last hebt van depressieve klachten. 

Lees meer over een depressie herkennen
seizoensdepressie

Wat is een seizoensdepressie?

Seizoensgebonden depressie

Sommige mensen hebben elk jaar in hetzelfde seizoen last van depressieve klachten. In dat geval spreken we van een seizoensgebonden depressie. Een seizoensdepressie uit zich meestal in de winterperiode, maar je kunt ook last hebben van een zomerdepressie, herfstdepressie of een voorjaarsdepressie. 

Een seizoensdepressie wordt vaak verward met een periode waarin het even wat minder met je gaat. Als je last hebt van een seizoensgebonden depressie heb je veelal dezelfde klachten als bij elke andere depressie en kan dit zelfs zorgen voor terugkerende sociale problemen of uitval op werk in deze periode. Met name bij een herfst- of winterdepressie kan lichttherapie helpen om je sombere stemming te verminderen.

Behandeling voor je depressie?

Wil je meer weten over een opname voor je depressie in onze kliniek? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

Neem contact op Meld je aan

Ben ik depressief?

Hoe herken je een depressie?

Depressie opname

Opname voor depressie in onze kliniek

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je dan nu aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden