Verslaafd aan middelen of gedrag

Wat is een verslaving

Iets wat fijn is, daar willen we zoveel mogelijk van hebben. Sommige mensen hebben echter geen 'stopknop' en kunnen verslaafd raken. Een verslaving kan zeer ontwrichtend werken in je relatie, gezin of op het werk.

wat is een verslaving

Wat betekent verslaving?

Een verslaving overheerst vaak alle aspecten van je leven heeft negatieve consequenties in je dagelijkse leven en voor je gezondheid. Wanneer je verslaafd bent ben je namelijk constant bezig met een bepaald middel of gedrag. Je weet dat het slecht voor je is, maar toch kun je er niet mee stoppen. Door herhaling van het gedrag of gebruik van een middel ontstaat een bepaald patroon in je gedrag. Dit patroon is erg moeilijk te doorbreken en vereist bijna altijd professionele hulp

Hoe werkt een verslaving?
Bij een verslaving ontstaat vaak geestelijke afhankelijkheid en lichamelijke afhankelijkheid. Bij een geestelijke afhankelijkheid heb je het gevoel dat je niet meer zonder kunt en voel je een constante drang naar een middel of gedrag. Een lichamelijke afhankelijkheid ontstaat wanneer je lichaam gewend is geraakt aan een middel of gedrag. Als je probeert te stoppen gaat je lichaam protesteren en krijg je te maken met ontwenningsverschijnselen, zoals rillingen, zweten of angst. Door deze mentale en fysieke afhankelijkheid is het erg moeilijk om te stoppen en is de kans op een terugval vaak groot. 

Wat zijn oorzaken van verslaving
 • ziekenfonds

  Terugbetaling mogelijk

  Bij drugs gerelateerde problematieken Lees meer
 • wachttijd

  Geschatte wachttijd: 8 - 12 weken

  Laatst geupdate op 29-05-2024 Lees meer
 • tevredenheid

  Clienten raden ons aan

  Gemiddeld scoren we een 8,2 op clienttevredenheid Lees meer

Hoe herken je een verslaving?

Een verslaving herkennen

Bij een verslaving heb je te maken met een grote drang naar bepaald gedrag of bepaalde middelen. Niet iedereen die regelmatig alcohol of drugs gebruikt is verslaafd. We spreken pas van een verslaving wanneer je geen grip meer hebt op over het gebruik van deze middelen. Er bestaan twee verschillende vormen van verslaving. Je kunt verslaafd zijn aan middelen of aan gedrag.

Wanneer ben je verslaafd?

Verslaving aan middelen

Een afhankelijkheid aan middelen komt meestal voor bij gebruik van alcohol en drugs. Zo kun je bij drugs verslaafd zijn aan speed, heroïne, cocaïne, wiet of tabak. Ook kun je te maken hebben met een medicijnverslaving (met of zonder recept) wanneer je een afhankelijkheid ontwikkelt voor een medicijn. Dit komt meestal voor bij kalmeringsmiddelen (diazepam, oxazepam, valium), slaapmiddelen en pijnstillers. 

Verslaving aan gedrag

Het kan ook dat je verslaafd bent aan bepaald gedrag. Bij een gedragsverslaving voel je continu de drang om een bepaald gedrag uit te voeren, zoals gokken, gamen of het kijken van porno. Wanneer je last hebt van een gedragsverslaving heb je nooit genoeg en wordt dit gedrag een dwangmatige handeling. Je gevoel en gedachten worden bepaald door dit gedrag. 

Deze afhankelijkheid kan variëren van licht tot ernstig of chronisch gedrag. We spreken van een gedragsverslaving wanneer je steeds meer of langduriger hetzelfde gedrag gaat vertonen. Je kunt niet meer stoppen en het gedrag wordt in wezen een obsessie. Dit heeft vaak negatieve gevolgen voor je persoonlijke verzorging, je relaties en je werk of school.

Verslaving en comorbiditeit

Een verslaving komt bijna nooit alleen en gaat vaak samen met een psychische stoornis, zoals een depressie, persoonlijkheidsstoornis of PTSS. Ook kan het zijn dat je te maken hebt met meerdere soorten verslavingen. Wanneer je verschillende diagnoses tegelijk hebt spreken we van comorbiditeit. In sommige gevallen ontstaat de verslaving door de psychische aandoening en in andere gevallen andersom. Het is niet altijd goed te onderscheiden welke van deze diagnoses de oorzaak is voor de andere diagnose.

Verslaving en comorbiditeit

Krijg grip op je verslaving

U-center behandelt je verslaving intensief en integraal in een klinische en ambulante behandeling. Tijdens je behandeling ga je samen met een team van behandelaren aan de slag met je verslaving en onderliggende factoren.

Aanmelden Neem contact op

Gamen

Gameverslaving

Medicatie

Medicijnverslaving

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je dan nu aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden