Informatie voor naasten

Hoe steun je iemand met een depressie?

Als je partner, familielid, vriend of vriendin een depressie heeft kan dit je soms een machteloos gevoel geven. Hoe steun je een naaste met depressie? Er zijn verschillende manieren waarop je de ander steun kunt geven tijdens een depressie.

Wat kun je doen voor iemand met een depressie?

Depressie is een ziekte en een depressief persoon is daarom niet altijd zichzelf. Oordeel dus niet als diegene zich onverschillig, ongeïnteresseerd of bot gedraagt. In ieder geval is het belangrijk om te blijven praten met elkaar, zonder daar al te veel nadruk op te leggen. 

Alleen er zijn voor degene met een depressie is soms ook al voldoende. Vaak voelt iemand zich geïsoleerd met zijn of haar gedachten en het voelen van ruimte om erover te kunnen praten helpt al. Maar zoek ook zelf ondersteuning, want omgaan met een dierbare die depressief is vraagt veel van je.

Leer een depressie herkennen
depressie hulp naaste
Steun iemand met een depressie

Steun geven aan iemand met een depressie

Verdiep je in de depressie

Het is belangrijk om te begrijpen wat een depressie precies inhoudt. Soms is een depressie moeilijk te herkennen en merk je vooral een sombere stemming bij de ander. Anderen trekken zich juist helemaal terug in hun schulp. Probeer je te verdiepen in de symptomen van een depressie en mogelijke oorzaken. 

Als je wilt begrijpen wat jouw naaste doormaakt is het goed om te begrijpen wat de ander ervaart. Als je partner, familielid of vriend(in) last heeft van ernstige klachten is het verstandig om op zoek te gaan naar hulp. Verdiep je in mogelijke behandelingen en probeer hier ook samen onderzoek te doen naar de verschillende opties.

Lees meer over onze depressie behandeling

Jouw rol tijdens depressie behandeling bij U-center

Wanneer je partner, vriend(in) of familielid verblijft bij U-center voor een behandeling speel je mogelijk ook een rol bij de behandeling. We vinden het belangrijk dat je meegenomen wordt in het proces en op de hoogte bent van de diagnose en behandeling.

De kans is groot dat deze periode ook veel energie voor jou heeft gekost. Het is daarom belangrijk om ook ruimte te geven aan je eigen gevoelens en hierover te praten. We denken ook graag met je mee in wat jij nodig hebt als naaste.

 • ziekenfonds

  Terugbetaling mogelijk

  Bij drugs gerelateerde problematieken Lees meer
 • wachttijd

  Geschatte wachttijd: 8 - 12 weken

  Laatst geupdate op 24-07-2024 Lees meer
 • tevredenheid

  Clienten raden ons aan

  Gemiddeld scoren we een 8,2 op clienttevredenheid Lees meer

Informatie voor naasten

Wil je meer weten over jouw mogelijke rol als naaste tijdens een behandeling bij U-center? Op deze pagina lees je hier meer over.

Familie & naasten Neem contact op

Verschillende soorten depressies

Welke soorten depressies zijn er?

Intensieve behandeling depressie

Opname voor depressie in een kliniek

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je dan nu aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden