Eetstoornis als comorbide klacht

Hulp bij eetstoornis in combinatie met andere psychische klacht(en)

Een eetstoornis kenmerkt zich door dwangmatige omgang met voedsel. Dit kan betekenen dat je juist heel veel eet of juist te weinig. Het is goed om te weten dat U-center geen eetstoorniskliniek is. Een ernstige eetstoornis vraagt om een specialistische aanpak, vaak met een dagelijkse intensieve verpleging. Die verpleging en specialistische zorg kan U-center niet bieden.

Een eetstoornis herkennen

Hoe een eetstoornis zich uit kan per persoon verschillend zijn

Mensen met een eetstoornis zijn obsessief bezig met eten en/of met hun gewicht. In veel gevallen hebben mensen met een eetstoornis een vertekend beeld van hun lichaam. Zo vinden zij zichzelf vaak te dik, terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn. 

Wanneer spreken we van een eetstoornis?

Voedsel heeft de afgelopen jaren een andere functie gekregen. Vroeger was het vooral een brandstof voor het lichaam. Tegenwoordig zien steeds meer mensen het als een genotsmiddel. Sommigen hebben zelfs een haat-liefdeverhouding met eten. Bij een eetstoornis eet je vaak teveel of te weinig. In beide gevallen speelt eten in je gedachten een grote rol: je bent er als het ware de hele dag mee bezig.

Symptomen

Wanneer zowel het eten als het gewicht onderdeel van de stoornis zijn, wordt vaak geprobeerd omwille van het gewicht volgens bepaalde regels te leven. Zo eten veel mensen met een eetstoornis op strikte tijden of braken ze voedsel uit wanneer ze de behoefte niet hebben kunnen weerstaan. Mensen met een eetstoornis maken bovendien vaak onderscheid tussen goed en fout eten. Waarbij ze met fout eten refereren aan calorierijk voedsel. 

Een eetstoornis heeft vergaande sociale en maatschappelijke gevolgen. Daarnaast heeft het ook ernstige gevolgen voor de lichamelijke en psychische gezondheid. Vaak voorkomende klachten zijn: 

 • Hartproblemen
 • Verlaagde bloeddruk
 • Flauwvallen
 • Onvruchtbaarheid
 • Uitdroging
 • Verhoogd cholesterol
 • Zweetaanvallen
 • Maag- en darmklachten
 • Depressieve gevoelens
 • Negatief zelfbeeld, gebrek aan zelfvertrouwen
 • Sociale angst
 • Hartproblemen
 • Verlaagde bloeddruk
 • Flauwvallen
 • Onvruchtbaarheid
 • Uitdroging
 • Verhoogd cholesterol
 • Zweetaanvallen
 • Maag- en darmklachten
 • Depressieve gevoelens
 • Negatief zelfbeeld, gebrek aan zelfvertrouwen
 • Sociale angst

Comorbiditeit

Behandelt U-center eetstoornissen?

U-center is een psychotherapeutisch behandelcentrum en in het bijzonder gespecialiseerd in het gelijktijdig behandelen van meerdere diagnoses (comorbiditeit). U-center is geen eetstoorniskliniek, verpleeg- of ziekenhuis. Heb je een eetstoornis als enkelvoudige klacht en/of ben je gebonden aan (dagelijkse) intensieve lichamelijke verpleging of ziekenhuisbezoeken, dan kunnen we helaas niet de juiste hulp bieden. Mocht je in combinatie met anorexia nervosa een ernstig ondergewicht hebben, een speciaal dieet nodig hebben of sondevoeding toegediend moeten krijgen, dan is een daartoe gespecialiseerde instelling meer aangewezen en verwijzen wij door. 

Verschillende soorten eetstoornissen

Anorexia nervosa

Mensen met anorexia nervosa hebben de irreële angst om dik te worden. Ze hebben een verstoord lichaamsbeeld waardoor ze oprecht geloven dat ze te dik zijn, terwijl ze vaak graatmager zijn. Ze plannen hun maaltijden minutieus en hongeren zichzelf uit. In gedachten zijn ze constant bezig met eten en niet eten. Overmatig sporten komt ook vaak voor bij anorexiapatiënten, omdat ze door te sporten nog meer hopen af te vallen. Extreem ondergewicht kan levensgevaarlijk zijn. U-center verwijst mensen met anorexia daarom vaak door naar specialistische centra.

Boulimia nervosa

Boulimia nervosa uit zich in eetaanvallen en vervolgens de sterke drang om die vreetbui ongedaan te maken. Bij een eetaanval wordt in een korte tijd heel veel gegeten. Vaak valt de keuze op calorierijk voedsel en stopt de bui pas ver na het verzadigingsgevoel. Net zoals bij anorexia hebben boulimia patiënten vaak een vertekend lichaamsbeeld en kampen ze met de angst om dik te worden. Een vreetbui resulteert dan ook in braken of laxeren om deze weer ongedaan te maken.

Binge Eating Disorder

Mensen met een Binge Eating Disorder (BED) hebben last van heftige vreetbuien waar ze geen controle over hebben. In veel gevallen zijn deze vreetbuien een manier om met emoties of spanning om te gaan. Omdat BED-patiënten de eetaanvallen niet compenseren, hebben zij vaak last van overgewicht.

Obesitas

Obesitas is een ander woord voor zwaarlijvigheid. Hoewel erfelijke factoren en stofwisselingsziekten ook van invloed kunnen zijn, is te veel en ongezond eten in combinatie met weinig beweging vaak de hoofdoorzaak van obesitas. Doordat de opgenomen hoeveelheid calorieën of energie groter is dan de energie die daadwerkelijk verbruikt wordt, hoopt het vet zich op en slibben aderen dicht. Uiteindelijk kan het overgewicht leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes en artrose. Daarnaast kunnen ook psychische problemen optreden, zoals een depressie of gebrek aan zelfvertrouwen.

Integrale aanpak en maatwerk

Vaak komt een eetstoornis niet alleen, maar zijn er ook andere onderliggende oorzaken die je klachten in stand houden. We werken daarom vanuit een integrale aanpak, waarin we alles dat van invloed is op jouw leven meenemen. Denk aan relaties, gezinssituatie, werk en gezondheid, wat allemaal van invloed kan zijn op je eetprobleem. Samen met het behandelteam onderzoek je waar je eetprobleem vandaan komt, om de bron van je klachten écht weg te nemen. Je verandert de patronen die je klachten in stand houden.

 

Intensief Traject

In een intensief traject doen wij er alles aan om je te helpen, zodat je in korte tijd vooruitgang boekt. Een behandeling met verblijf biedt de voordelen van een een kortdurende, intensieve, integrale behandeling van alle aandoeningen tegelijkertijd. De eerste zes weken verblijf je in onze kliniek in Epen. In iedere fase van de behandeling is e-health een vast onderdeel van je behandeltraject. In een persoonlijk behandelplan stel je op wat je wilt bereiken en hoe je dat samen met je behandelteam gaat realiseren. De gastvrije omgeving en de talrijke faciliteiten binnen de kliniek zorgen ervoor dat jij alle ruimte hebt om aan jezelf te kunnen werken. In de weken daarna breng je je nieuwe inzichten en opgedane kennis in de praktijk. Dit kan bij je eigen verwijzer.

De toekomst

Van een eetstoornis herstellen of er goed mee leren omgaan

Het is belangrijk om op tijd signalen daarvan te leren herkennen. Met behulp van een persoonlijk ontwikkelingsplan leer je steeds beter om te gaan met een mogelijke kwetsbaarheid voor eetproblematiek.

Leer meer over onze aanpak

Naasten

Familie, partners en vrienden

Het is belangrijk om op tijd signalen daarvan te leren herkennen. Met behulp van een persoonlijk ontwikkelingsplan leer je steeds beter om te gaan met een mogelijke kwetsbaarheid voor eetproblematiek.

Informatie voor naasten

Onze aanpak

Een nieuw perspectief

Aanmeldprocedure

Wij staan voor je klaar

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je dan nu aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden