Persoonlijkheidsstoornis

Hulp bij persoonlijkheidsproblematiek

Iedereen heeft een unieke set aan persoonlijke eigenschappen die een grote invloed hebben op het doen, denken, voelen.

Een persoonlijkheidsstoornis is een algemene term voor een star patroon van persoonlijkheidstrekken, waardoor je onvoldoende in staat is bent gedrag aan te passen aan wisselende omstandigheden. Je manier van denken en waarnemen zijn vaak sterk gekleurd en zo kun je op een vervormde manier kijken naar jezelf en de omgeving. De beleving en uiting van gevoelens is vaak verstoord, zoals bijvoorbeeld sterk wisselende of te intense emoties.

Een persoonlijkheidsstoornis is een algemene term voor een star patroon van persoonlijkheidstrekken, waardoor je onvoldoende in staat is bent gedrag aan te passen aan wisselende omstandigheden. Je manier van denken en waarnemen zijn vaak sterk gekleurd en zo kun je op een vervormde manier kijken naar jezelf en de omgeving. De beleving en uiting van gevoelens is vaak verstoord, zoals bijvoorbeeld sterk wisselende of te intense emoties.

Persoonlijkheidsproblematiek herkennen

Hoe een persoonlijkheidsstoornis zich uit is per persoon verschillend

Kenmerken

Een persoonlijkheidsstoornis ligt vaak ten grondslag aan andere klachten, zoals een depressie, angst of verslaving. Ook kan het bepaalde klachten in stand houden. Persoonlijkheidsproblematiek komt regelmatig voor bij onze cliënten. Het gaat daarbij om steeds terugkerende patronen van denken, voelen en handelen waardoor er problemen ontstaan in iemands leven. Het kan om een stoornis gaan, of trekken van een bepaalde persoonlijkheidsstoornis.

Kenmerkend aan het persoonlijkheidsstoornis is dat bepaalde patronen al jaren aanwezig zijn en ontstaan in de kindertijd. Ze zorgen voor terugkerende moeilijkheden binnen iemands privé leven of op het werk. Het betreft hardnekkige gedachten en gedragingen die voor jou zeer lastig te veranderen zijn. Het hoort als het ware bij je karakter, wie jij bent als persoon. Toch is verandering goed mogelijk!

Hoe behandelen we persoonlijkheidsstoornissen

Gezien de impact van persoonlijkheidsproblematiek op andere klachten en iemands hele leven, wordt hier in onze behandeling veelvuldig aandacht aan besteed. We beginnen altijd met psycho-educatie: wat is een persoonlijkheidsstoornis, wat houdt de specifieke problematiek voor jou in en op welke manier beïnvloedt dit jouw leven en omgang met anderen? Schematherapie helpt je vervolgens om je bewuster te worden van jouw patronen (schema’s). Je krijgt inzicht in het ontstaan van die patronen en van situaties waarin die worden geactiveerd. Deze therapie wordt doorgaans in individuele sessies aangeboden. We laten je ook boeken lezen over hoe je deze schema’s en gedragspatronen kunt herkennen en veranderen.  

Lees meer over onze behandelingen

Integrale aanpak en maatwerk

Persoonlijkheidsproblematiek is een interessant fenomeen dat afhankelijk is van vele factoren. We werken daarom vanuit een integrale aanpak, waarin we alles dat van invloed is op jouw leven meenemen. Denk aan andere aandoeningen zoals verslaving en depressie, maar ook aan je relaties, gezinssituatie, werk en gezondheid. Zaken die allemaal invloed ondervinden van je persoonlijkheidsproblematiek. Samen met het behandelteam leer je gedragspatronen te veranderen en onderzoek je welke factoren nog meer van invloed zijn. Zodat je een duurzame verandering kunt bereiken.

 

Intensief Traject

In een intensief traject doen wij er alles aan om je te helpen, zodat je in korte tijd vooruitgang boekt. Wij verwachten ook een grote inzet van jou. De eerste zes weken verblijf je in onze kliniek in Epen. Tijdens je verblijf in deze helende omgeving ga je aan de slag met een vast behandelteam. In iedere fase van de behandeling is e-health een vast onderdeel van je behandeltraject. In een persoonlijk behandelplan stel je op wat je wilt bereiken en hoe je dat samen met je behandelaars gaat realiseren. De gastvrije omgeving en de talrijke faciliteiten binnen de kliniek zorgen ervoor dat jij alle ruimte hebt om aan jezelf te kunnen werken. In de weken daarna breng je je nieuwe inzichten en opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk. Dat kan bij je eigen verwijzer.

De toekomst

Leven met een persoonlijkheidsstoornis

Primair richt de behandeling van een persoonlijkheidsstoornis zich op het inzicht krijgen in bepaalde patronen en gedrag. Wie jij bent, wat je al vele jaren denkt en doet verandert natuurlijk niet zomaar. Het is ook dan veel meer een kwestie van kijken hoe je bepaalde eigenschappen van jezelf zo prettig mogelijk tot uiting kunt laten komen. Weten waar je valkuilen liggen en daar tijdig op handelen kan veel problemen voorkomen. Hier wordt dan ook veel aandacht aan besteed middels een terugvalpreventieplan.

Lees meer over onze aanpak

Informatie voor familie, partners en vrienden

Het grote belang van naastbetrokkenen

Leven met een partner of familielid met psychische problemen of een verslaving is beslist niet makkelijk. Als naastbetrokkene zit je vaak ook met veel vragen en zorgen of ben je overbelast geraakt. U-center biedt hulp en informatie voor partners en familieleden die willen weten hoe ze het beste om kunnen gaan met hun naasten, zonder zichzelf daarbij te vergeten.

Lees meer

Persoonlijkheidsstoornis behandeling?

Op zoek naar een klinisch behandeltraject voor je persoonlijkheidsproblematiek? Bij U-center ga je in een kortdurende en intensieve behandeling aan de slag met je persoonlijkheidsstoornis en leer je gedragspatronen te herkennen en veranderen. Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

Neem contact op

Geschatte wachttijd

8 - 12 weken

Laatst geupdate op 24-07-2024

Onze aanpak

Een nieuw perspectief

Aanmeldprocedure

Wij staan voor je klaar

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je dan nu aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden