Hulp bij meerdere psychische problemen tegelijk

Comorbiditeit

Psychische problemen komen vaak niet alleen. Als je twee of meer psychische aandoeningen tegelijk hebt, spreken we van comorbiditeit. Bijvoorbeeld een depressie, angst én een of meer verslavingen. Dat vraagt om een speciale aanpak. U-center is dé expert in dubbele diagnoses of meervoudige problematiek behandelen. Wat is comorbiditeit precies? En hoe pakken we het aan?

Neem contact op
Comorbiditeit behandeling

Betekenis & oorzaken

Wat is comorbiditeit?

Wat betekent comorbiditeit letterlijk? Dat is het ‘samen voorkomen van ziektes’, in dit geval psychische aandoeningen. Depressie gaat bijvoorbeeld vaak samen met angst. En wie een verslaving heeft, heeft vaak ook een stemmingsstoornis.  

Comorbiditeit oorzaken
Waarom komen sommige combinaties van psychische aandoeningen vaak voor? Vergelijk het bijvoorbeeld met autopech. Als de koplampen van een auto minder krachtig schijnen, zwiepen vaak ook de ruitenwissers trager heen en weer. De boosdoener is dan een kapotte dynamo. En dat kan weer komen door een beschadigde V-riem. Zo werkt het ook met psychische comorbiditeit. Comorbide stoornissen hebben óf dezelfde oorzaak. Óf het ene probleem veroorzaakt het andere. Anders dan bij een auto, beïnvloeden veel psychische problemen elkaar ook over en weer.

Wat is comorbiditeit

Comorbiditeit voorbeelden

Sommige psychische problemen komen vaker voor in combinaties dan anderen. Voorbeelden van psychische comorbiditeiten die veel voorkomen zijn:

Comorbiditeit depressie en angst

Wie een depressie heeft, heeft vaak ook een angststoornis, en andersom. Beide stoornissen komen vaak door een negatieve kijk op jezelf en een beschadigd vertrouwen in anderen.

Comorbiditeit verslaving

Verslavingen komen bijna nooit alleen. Van de mensen met een andere ernstige psychische stoornis heeft 41 procent ook een verslaving (gehad). Onder de Nederlanders zonder andere ernstige psychische stoornis is dat 19 procent. Vooral schizofrenie, een bipolaire stoornis (extreem wisselende stemmingen), ADHD en depressie gaan vaak samen met verslavingen. Biologische factoren kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat kleinere hoeveelheden alcohol of drugs grotere gevolgen hebben dan bij anderen. Dat zorgt voor een snellere afhankelijkheid van het middel.

Comorbiditeit posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Een comorbide posttraumatische stressstoornis komt veel voor. Heb je een of meer zeer ingrijpende situaties meegemaakt? Dan kan dat leiden tot stemmingsstoornissen, angststoornissen en verslavingen. En ook tot persoonlijkheidsstoornissen, psychoses en dissociatieve stoornissen. Vaak komt dit doordat je vaardigheden om jezelf te sturen en je zelfbeeld verstoord zijn geraakt. Mensen met PTSS hebben daardoor een tachtig procent grotere kans om tegelijk een of meer andere psychische aandoeningen te krijgen.

Comorbiditeit autisme

Autisme gaat vaak samen met ADHD, depressie of een angststoornis. Want autisme en ADHD komen voor een deel door dezelfde hersenfuncties. Hierdoor kun je bijvoorbeeld sommige situaties niet goed inschatten, waardoor je je sneller angstig voelt. En dat kan weer leiden tot een depressie.

Comorbiditeit ADHD

ADHD kent een grote comorbiditeit. Iemand met comorbide ADHD heeft bijvoorbeeld tegelijk een depressie, verslaving, angststoornis en/of bipolaire stoornis (extreem wisselende stemmingen). Hoe dat komt? Als je snel afgeleid en impulsief bent, krijg je bijvoorbeeld meer kritiek. Daardoor kun je gaan denken dat je slecht bent en een depressie krijgen. Alcohol of drugs kunnen op korte termijn je onrust of negatieve gevoelens verminderen. En van ADHD en een bipolaire stoornis is de lichamelijke oorzaak voor een deel gelijk.

Comorbiditeit ouderen

Ook ouderdom kan een rol spelen bij een comorbide stoornis. Van de vijfenvijftigplussers met een blijvende psychische ziekte heeft meer dan de helft te maken met psychische comorbiditeit. Van de vijftigplussers met een angststoornis of depressie is dat zelfs meer dan de helft. Ouderen hebben bijvoorbeeld minder mogelijkheden voor zelfsturing: door lichamelijke ongemakken of doordat hun sociale netwerk kleiner wordt.

 • ziekenfonds

  Terugbetaling mogelijk

  Bij drugs gerelateerde problematieken Lees meer
 • wachttijd

  Geschatte wachttijd: 8 - 12 weken

  Laatst geupdate op 24-07-2024 Lees meer
 • tevredenheid

  Clienten raden ons aan

  Gemiddeld scoren we een 8,2 op clienttevredenheid Lees meer

Comorbiditeit bij mij?

Hoe herken je comorbiditeit?

Comorbiditeit herkennen is niet altijd even makkelijk. Niet voor jezelf en niet voor behandelaars. Onze hersenen zitten heel wat ingewikkelder in elkaar dan bijvoorbeeld het besturingssysteem van een auto. Tob je bijvoorbeeld al lange tijd met depressies en angsten? Dan kan er een trauma of verslaving achter zitten. Daarom is altijd goed onderzoek nodig, als je op meerdere terreinen van je leven vastloopt.

Hoe onderzoekt U-center comorbiditeit?
Bij U-center onderzoeken we nauwkeurig of er sprake is van comorbiditeit. We kijken gelijk of ons aanbod past bij jouw zorgvraag.

 • We spreken je aan de telefoon.
 • We bekijken de verwijzing van je huisarts of psychiater.
 • We bestuderen je medische dossiers van eerdere behandelaars.
 • We vragen je om uitgebreide vragenlijsten in te vullen.
 • Denken we dat U-center bij je past? Dan nodigen we jou en je naasten uit voor een indicatiedag in de kliniek. Anders denken we met je mee over een behandeling die beter aansluit.

Denken we nog steeds dat U-center bij je past? Dan maken we meteen een vliegende start met je behandeling, zodra je in ons behandelcentrum komt.

Bekijk onze aanmeldprocedure

Quote

Op een gegeven moment lukte het me zelfs niet om op tijd op te staan en te douchen. M’n grootste uitdaging was buitenshuis komen: met vrienden afspreken, studeren… Ik dacht dat m’n depressie me sociaal angstig maakte, maar het bleek andersom.

Max - Oud-cliënt U-center

Aanpak & behandeling

Waarom vraagt comorbiditeit om een speciale aanpak?

Stel je hebt een alcoholverslaving en depressie en laat ze los van elkaar behandelen. Is de oorzaak van deze twee een trauma? Dan is de kans groot dat je terugvalt. Want zonder traumabehandeling los je deze multiproblematiek waarschijnlijk niet op. Bovendien is het bij meerdere psychische aandoeningen vaak niet duidelijk welke stoornis je klachten veroorzaakt of hoe de stoornissen elkaar beïnvloeden. Daarom vraagt comorbiditeit om een alles-in-een-aanpak.

Terugval voorkomen
Binnen de geestelijke gezondheidszorg is veel hulp toegespitst op bepaalde aandoeningen of behandelvormen. Zo behandelen verslavingsklinieken vaak geen depressies en instellingen voor andere geestelijke gezondheidszorg geen verslavingen. Dat maakt het voor mensen met multiproblematiek lastiger om goede hulp te vinden. Heb jij al verschillende hulpverleners bezocht en therapieën geprobeerd? Maar kom je niet verder? Dan is U-center er voor jou.

comorbiditeit behandeling
comorbiditeit behandeling U-center

Aanpak & behandeling U-center

Bij U-center behandelen we alle psychische problemen tegelijk, met veel verschillende behandelvormen. Die spitsen we toe op jouw situatie. Ook kijken we naar je leefstijl, werk, relaties en gezin. Want ook die beïnvloeden je geest, en andersom. We helpen je dus vanuit een holistische visie: een kijk op het geheel. Onze behandelingen zijn intensief en kort. Ook besteden we veel aandacht aan nazorg. Zo verkleinen we de kans op terugval door comorbiditeit.

Opname & nazorg
Je verblijft zes weken in ons behandelcentrum: de klinische behandeling. In die tijd zetten we de eerste belangrijke stappen richting jouw U-turn: een draai van 180 graden, waardoor je blijvend een andere weg inslaat. We zoeken naar verbanden en patronen in je emoties en gedrag en behandelen en doorbreken deze. Daarna krijg je acht weken een vervolgbehandeling via e-health en online gesprekken: alleen of in een groep. Er is ook een terugkomdag. Met deze ambulante behandeling helpen we je om grip te houden op moeilijke situaties. En om verder te oefenen met de kennis en vaardigheden die je in ons behandelcentrum ontwikkelde. Ons doel is dat je zo snel mogelijk je rol terugkrijgt in de maatschappij.

Alles over onze aanpak

Je comorbiditeit behandelen?

Op zoek naar een behandelcentrum voor comorbiditeit behandeling? Meld je aan bij U-center en ga in een kortdurende behandeling samen met een team van behandelaren aan de slag met jezelf. Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

Neem contact op

FAQ

1. Wanneer is U-center een geschikte oplossing?

Bij U-center behandelen we veel psychische aandoeningen. We zijn met name gespecialiseerd in het gelijktijdig behandelen van meerdere diagnoses (comorbiditeit). Toch kunnen ook wij niet iedereen helpen. Lees meer over onze criteria op de pagina voorwaarden & criteria.

2. Hoe kan ik iemand met comorbiditeit steunen?

Er zijn voor iemand die aan verschillende psychische problemen lijdt, is soms al genoeg. Vaak voelt de persoon zich geïsoleerd met zijn gedachten, dus erover praten kan al helpen. Als je partner, kind of vriend(in) te maken heeft met psychische comorbiditeit overweeg dan om samen professionele hulp te zoeken.

3. Wat zijn de wachttijden?

Bij U-center kun je snel terecht voor een behandeling. Je kunt je vrijblijvend online aanmelden. We streven ernaar om binnen een werkdag je aanmelding of contactaanvraag te verwerken. Je plek is meestal binnen 4 weken beschikbaar.

4. Wordt mijn behandeling bij U-center vergoed?

Hoeveel je revalidatie precies kost, hangt af van verschillende factoren. Afhankelijk van je situatie kan je wel beroep doen op je ziekenfonds en aanvullende verzekering om een (deel) van de kosten te recupereren. Bekijk de pagina kosten & verzekering voor meer informatie of neem contact op met ons communicatie centrum.

5. Welke faciliteiten biedt het U-center behandelcentrum?

Ons behandelcentrum is voorzien van alle gemakken, zodat jij je volledig kunt focussen op je herstel. Tijdens de behandeling heb je een eigen kamer en badkamer. Ook bieden we een fitnessruimte, sauna en zwembad. Lees hier meer informatie over ons behandelcentrum.

Testimonials

Bekijk hoe cliënten U-center hebben ervaren

Deze pagina is professioneel beoordeeld op medische waarheid.

U-center laat vakgebied experts informatie op de website controleren op medische waarheid. Zo ben je zeker van betrouwbare informatie.

Laatst bijgewerkt op

Pagina beoordeeld door:

Rufa Diederen

Rufa Diederen

Psycholoog

Rufa Diederen is psycholoog en schematherapeut bij het U-center behandelcentrum sinds 2012.

Onze aanpak

Een korte en intensieve behandeling

Voor wie

Wie behandelt U-center

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je dan nu aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden