Hulp bij een drugsverslaving

Drugs wordt soms genomen voor puur recreatief gebruik.

Wanneer het moeilijk wordt om voor langere tijd te stoppen met drugs, door geestelijke of lichamelijke afhankelijkheid, spreken we van een drugsverslaving. Drugs worden vaak puur recreatief gebruikt. Ze geven je een prettig gevoel en zorgen ervoor dat problemen even naar de achtergrond verdwijnen. Maar zodra de drugs uitgewerkt zijn, krijg je die gevoelens vaak eens zo hard weer terug in je gezicht en kan schuldgevoel op de proppen komen.

Wanneer het moeilijk wordt om voor langere tijd te stoppen met drugs, door geestelijke of lichamelijke afhankelijkheid, spreken we van een drugsverslaving. Drugs worden vaak puur recreatief gebruikt. Ze geven je een prettig gevoel en zorgen ervoor dat problemen even naar de achtergrond verdwijnen. Maar zodra de drugs uitgewerkt zijn, krijg je die gevoelens vaak eens zo hard weer terug in je gezicht en kan schuldgevoel op de proppen komen.

Een drugsverslaving herkennen

Elke drugsverslaving is anders

Drugs activeren het beloningscentrum in de hersenen en brengen zo geestelijke effecten teweeg. Op basis van die effecten verdelen we drugs in drie categorieën: verdovende middelen, stimulerende middelen en bewustzijnsveranderende (hallucinerende) middelen. Afhankelijk van het soort drugs treden bij onthouding geestelijke en mogelijk ook lichamelijke afkickverschijnselen op. We spreken van een drugsverslaving wanneer er een dwangmatige neiging is om regelmatig drugs te gebruiken. Een drugsverslaving kan zeer hardnekkig zijn.

Symptomen

De effecten en kenmerken van een drugsverslaving zijn erg afhankelijk van het soort drugs dat je gebruikt. Dit zijn de meest voorkomende kenmerken.

 • Verlies van realiteitszin
 • Verwaarlozing
 • Isolatie
 • Sociale ontwrichting
 • Aantasting van cognitieve functies

Hoe behandelen we een drugsverslaving?

Bij U-center krijg je een persoonlijke behandeling om je drugsverslaving te overwinnen. We starten met het afbouwen van de drugs en onderzoeken hoe je verslaving ontstaan is.  Samen met jou werken we aan het veranderen van de patronen die de klachten in stand houden. De onderliggende problematiek, je lichamelijke conditie en je sociale leven spelen bij de behandeling van een drugsverslaving een belangrijke rol. We versterken je psychische toestand en helpen je bij het stoppen met drugs.

Lees meer over onze behandelingen

Vaak voorkomende drugsverslaving

Cocaïne

Cocaïne (coke, sneeuw) werkt lokaal verdovend en zeer stemmingsverhogend. Cocaïne is afkomstig uit het blad van de cocastruik die in Midden-Amerika groeit. Cocaïne in poedervorm wordt meestal gesnoven; in grove kristalvorm (crack) kan het ook gerookt worden.
Na gebruik heb je een of meerdere van de volgende effecten:

 • Verhoogde polsslag en bloeddruk
 • Slaapstoornis
 • Prikkelbaarheid
 • Opwinding
 • Angst
 • Paniekaanvallen
 • Psychotische aandoeningen (paranoia, hallucinaties)

Op de lange termijn krijg je, door het gebruik van cocaïne, aantasting van het neusslijmvlies, ondervoeding, apathie en sterke stemmingswisselingen. In combinatie met alcohol ontstaat cocaethyleen. Dit kan een acuut zuurstoftekort van de hartspier veroorzaken.

Cannabis

Cannabis of wiet versterkt je stemming. Het ontleent haar naam aan de werkzame stof THC (tetrahydrocannabinol) die afkomstig is uit de harssappen van de hennepplant. Afhankelijk van het deel van de plant dat gebruikt wordt, spreken we van wiet of hasj. Meestal worden deze samen met tabak gerookt in zelfgerolde sigaretten (joints). Er wordt dan gesproken van blowen. Het kan echter ook gegeten (funny brownies / spacecake) of gedronken (hasjolie) worden .
Cannabis versterkt de stemming van de gebruiker, dus kan het zowel als roes- of kickmiddel gebruikt worden. Een opgewekte gebruiker kan een lachkick krijgen, terwijl een verdrietige gebruiker depressieve gevoelens kan krijgen. Over het algemeen geven mensen aan ontspannen te worden van het gebruik van wiet of hasj.
Na gebruik kunnen de volgende korte-termijn effecten optreden:

 • Rode ogen
 • Verhoogde hartslag
 • Droge mond
 • Slappe spieren
 • Zin in eten
 • Slaperigheid
 • Verandering van beleving van tijd, ruimte en muziek
 • Verhoogde fantasie


Indien er sprake is van een cannabisverslaving hebben we het over langdurig of groot gebruik, waarbij de volgende lange-termijn effecten kunnen optreden:
Inactiviteit (a-motivatie)

 • Afvlakking
 • Concentratiestoornissen
 • Verminderd bewustzijn
 • Ontwikkeling van psychoses
 • Versterkte en/of veranderde emoties en zintuiglijke waarnemingen

Verder kan cannabis het immuunsysteem aantasten. Door ophoping van THC in het vetweefsel kunnen hersenen, lever en eierstokken beschadigen. Het roken van joints verhoogt de kans op (long)kanker.

Integrale aanpak en maatwerk

Vaak is er bij een drugsverslaving sprake van meerdere problemen. Denk aan een combinatie van depressie en angst, een alcoholverslaving of een trauma. Er kunnen dus ook andere oorzaken of gevolgen zijn die je klachten in stand houden. Dat alles vraagt om maatwerk. Daarom werken we vanuit een integrale aanpak, waarin we alles meenemen dat van invloed is op jouw leven en de drugsverslaving. Denk ook aan je persoonlijkheid, relaties, gezinssituatie, werk en lichamelijke gezondheid. Samen met het behandelteam onderzoek je de oorzaken van je drugsverslaving en  verander je met nieuwe inzichten de gedragspatronen die je klachten in stand houden.

 

Intensief Traject

In een intensief traject doen wij er alles aan om je te helpen, zodat je in korte tijd vooruitgang boekt. Daarbij verwachten we ook veel inzet van jouw kant. Een behandeling met verblijf biedt de voordelen van een een kortdurende, intensieve, integrale behandeling van alle aandoeningen tegelijkertijd. In iedere fase van de behandeling is e-health een vast onderdeel van je behandeltraject.

De eerste zes weken verblijf je in ons behandelcentrum in Epen. In een persoonlijk behandelplan stel je op wat je wilt bereiken en hoe je dat samen met je behandelteam gaat realiseren. De gastvrije omgeving en de talrijke faciliteiten binnen het centrum zorgen ervoor dat jij alle ruimte hebt om aan jezelf te werken. In de weken daarna breng je je nieuwe inzichten en opgedane kennis in de praktijk. Dit kan bij een van onze U-points bij jou in de buurt of bij je eigen verwijzer.

Onze aanpak

Een nieuw perspectief

Aanmeldprocedure

Wij staan voor je klaar

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je dan nu aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden