Drugs

Hulp bij een drugsverslaving

Drugs wordt soms genomen voor puur recreatief gebruik. Wanneer je niet meer zonder kunt spreken we van een drugsverslaving. U-center biedt hulp bij een drugsverslaving in een intensieve behandeling.

drugsverslaving afkick behandeling

Wat is een drugsverslaving

Er zijn vele soorten drugsverslavingen, variërend van heftige tot minder heftige drugs. Wanneer het moeilijk wordt om voor langere tijd te stoppen met drugs, door geestelijke of lichamelijke afhankelijkheid, spreken we van een drugsverslaving. Drugs worden vaak puur recreatief gebruikt. Ze geven je een prettig gevoel en zorgen ervoor dat problemen even naar de achtergrond verdwijnen. Maar zodra de drugs uitgewerkt zijn, krijg je die gevoelens vaak eens zo hard weer terug in je gezicht. Schuldgevoel kan een belangrijke rol gaan spelen in je verslaving. Misschien wil je niet meer gebruiken, maar geestelijke en soms lichamelijke afhankelijkheid maken het je moeilijk om langere tijd te stoppen met drugs. In dat geval spreken we van een drugverslaving.

Stoppen met drugs

Als je te maken hebt met een drugsverslaving is stoppen met drugs niet makkelijk. Bij langdurig gebruik ben je vaak zo afhankelijk geworden van drugs dat je voor gevoel niet meer zonder kunt. Het is daarom belangrijk om toe te geven dat je de controle kwijt bent geraakt en hulp te zoeken om te stoppen met drugs. In sommige gevallen kun je zelf langzaam afbouwen. Bij bepaalde soorten drugs of wanneer je een ernstige drugsverslaving hebt is het beter om dit te doen met begeleiding. 

Stoppen met drugs U-center

Symptomen drugsverslaving

Hoe een drugsverslaving zich uit kan per persoon verschillend zijn. 

 

Een drugsverslaving herkennen

Drugs activeren het beloningscentrum in de hersenen en brengen zo geestelijke effecten teweeg. Op basis van die effecten verdelen we drugs in drie categorieën: verdovende middelen, stimulerende middelen en bewustzijnsveranderende (hallucinerende) middelen. Afhankelijk van het soort drugs treden bij onthouding geestelijke en mogelijk ook lichamelijke afkickverschijnselen op. We spreken van een drugsverslaving wanneer er een dwangmatige neiging is om regelmatig drugs te gebruiken. Een drugsverslaving kan zeer hardnekkig zijn.

 • Verlies van realiteitszin
 • Verwaarlozing
 • Isolatie
 • Sociale ontwrichting
 • Aantasting van cognitieve functies
 • Verlies van realiteitszin
 • Verwaarlozing
 • Isolatie
 • Sociale ontwrichting
 • Aantasting van cognitieve functies
 • ziekenfonds

  Terugbetaling mogelijk

  Bij drugs gerelateerde problematieken Lees meer
 • wachttijd

  Geschatte wachttijd: 8 - 12 weken

  Laatst geupdate op 24-07-2024 Lees meer
 • tevredenheid

  Clienten raden ons aan

  Gemiddeld scoren we een 8,2 op clienttevredenheid Lees meer

Verslaafd aan wiet

Wietverslaving

Het gebruik van wiet of cannabis is veelal geaccepteerd en wordt vaak gebruikt als middel voor ontspanning. In sommige gevallen kan het gebruik over gaan in een verslaving. Een wietverslaving kan vervelende gevolgen hebben, zoals depressieve gevoelens, paniek, angst en in ernstige gevallen kan overmatig gebruik leiden tot een psychose. Denk je dat je verslaafd last hebt van een drugsverslaving? Dan is het belangrijk om hulp te zoeken en je gebruik te minderen of volledig te stoppen.

Meer over wietverslaving

Verslaafd aan coke

Cocaïneverslaving

Cocaïne of coke is een drugs die je in korte tijd een euforisch gevoel kan geven. Wanneer je coke gebruikt voel je je vaak extreem zelfverzekerd en euforisch. Het wordt daarom ook wel gebruikt op feesten of om beter te presteren op werk. Ook wordt dit middel vaak gebruikt als seks-stimulant. Wanneer de cocaïne uitwerkt krijg je vaak juist een dip en voel je je somber en depressief. De verleiding om meer en vaker te gebruiken is daarom groot, waardoor je een cocaïneverslaving kunt ontwikkelen. Op de korte termijn heeft coke grote invloed in je stemming en op de lange termijn heeft cocaïne grote gevolgen voor je fysieke en psychische gezondheid. 

Meer over cocaïneverslaving

Speedverslaving

Verslaafd aan speed

Speed (amfetamine) wordt vaak gebruikt als ‘pepmiddel’ en heeft daarom ook wel de bijnaam ‘pep’. Deze drugs werkt enorm stimulerend en geeft je veel energie. Net als cocaïne werkt speed stemmingsverhogend en wordt dit middel meestal geslikt en soms gesnoven, gerookt of geïnjecteerd. Gebruik van speed begint vaak tijdens feesten om langer door te gaan, maar het wordt ook thuis gebruikt. Een keer speed gebruiken betekent niet dat je direct een speedverslaving hebt, maar het risico op een verslaving is wel zeer reëel. De chemische werking van amfetamine kan ervoor zorgen dat je een geestelijke afhankelijkheid ontwikkelt, waardoor je het gevoel hebt dat je niet meer zonder speed kunt functioneren. 

Lees meer over speedverslaving

Afkickverschijnselen

Afkickverschijnselen drugs

Wanneer je probeert af te kicken van drugs krijg je te maken met afkickverschijnselen. De duur en heftigheid van je afkickverschijnselen kan verschillen afhankelijk van welk soort drugs je hebt gebruikt en voor hoe lang. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Somberheid of depressie
 • Zweten en koorts
 • Agressie
 • Hartkloppingen
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Slapeloosheid
 • Verminderd concentratievermogen
 • Somberheid of depressie
 • Zweten en koorts
 • Agressie
 • Hartkloppingen
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Slapeloosheid
 • Verminderd concentratievermogen
Behandeling drugsverslaving

Behandeling drugsverslaving

Bij U-center krijg je een persoonlijke behandeling om je drugsverslaving te overwinnen. We starten met het afbouwen van de drugs en onderzoeken hoe je verslaving ontstaan is.  Samen met jou werken we aan het veranderen van de patronen die de klachten in stand houden.

Een drugsverslaving komt vaak niet alleen, maar is vaak in combinatie met een andere verslaving, zoals een alcoholverslaving of gokverslaving of in combinatie met angst, depressie of trauma. De onderliggende problematiek, je lichamelijke conditie en je sociale leven spelen bij de behandeling van een drugsverslaving een belangrijke rol. We versterken je psychische toestand en helpen je bij het stoppen met drugs. De onderliggende problematiek, je lichamelijke conditie en je sociale leven spelen bij de behandeling van een drugsverslaving een belangrijke rol. We versterken je psychische toestand en helpen je bij het stoppen met drugs.

Behandeling verslaving bij U-center

Krijg grip op je drugsverslaving

U-center behandelt je drugsverslaving intensief en integraal in een klinische en ambulante behandeling. Tijdens je behandeling ga je samen met een team van behandelaren aan de slag met je verslaving en onderliggende factoren.

Aanmelden Neem contact op

Geschatte wachttijd

8 - 12 weken

Laatst geupdate op 24-07-2024

Onze aanpak

Een nieuw perspectief

Aanmeldprocedure

Wij staan voor je klaar

Deze pagina is professioneel beoordeeld op medische waarheid.

U-center laat vakgebied experts informatie op de website controleren op medische waarheid. Zo ben je zeker van betrouwbare informatie.

Laatst bijgewerkt op

Pagina beoordeeld door:

Hans Zander

Hans Zander

Verslavingsarts

Arts voor verslavingszorg bij U-center.

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je dan nu aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden