Hulp bij een alcoholverslaving

Vaak associëren we alcohol met een gezellige of Bourgondische levensstijl.

Een heerlijke maaltijd met een pils of glas wijn erbij: we associëren alcohol vaak met de Bourgondische levensstijl waar wij Belgen om bekendstaan. Maar voor je het weet is drinken plots een dagelijkse gewoonte geworden, geraak je eraan gehecht en kan je niet meer zonder. Van zodra je die controle verliest, spreken we van een alcoholverslaving. Het komt vaker voor dan je zou denken en de afloop kan dodelijk zijn. Op tijd aan de bel trekken is daarom van cruciaal belang.

Een heerlijke maaltijd met een pils of glas wijn erbij: we associëren alcohol vaak met de Bourgondische levensstijl waar wij Belgen om bekendstaan. Maar voor je het weet is drinken plots een dagelijkse gewoonte geworden, geraak je eraan gehecht en kan je niet meer zonder. Van zodra je die controle verliest, spreken we van een alcoholverslaving. Het komt vaker voor dan je zou denken en de afloop kan dodelijk zijn. Op tijd aan de bel trekken is daarom van cruciaal belang.

Een alcoholverslaving herkennen

Een alcoholverslaving uit zich bij iedereen anders

Net omdat drinken sociaal aanvaard is, kan het moeilijk zijn om een alcoholverslaving te herkennen. Wie te veel drinkt, zal het ook vaak ontkennen of minimaliseren. Daarom kan een alcoholverslaving soms jaren onopgemerkt blijven. Het kan bovendien iedereen overkomen, al blijkt dat een genetische aanleg in combinatie met omstandigheden en een makkelijke toegang tot alcohol de drempel kan verlagen.

Symptomen

Aan de hand van deze meest voorkomende symptomen kan je een alcoholverslaving herkennen.

 • Grotere hoeveelheden alcoholgebruik
 • Langdurig alcoholgebruik
 • Vergeefse pogingen om te stoppen
 • Veel tijd besteden om aan alcohol te komen
 • Hunkering
 • Verplichtingen niet nakomen op werk, school of thuis
 • Niet stoppen met drinken ondanks problemen die het oplevert
 • Opgeven van activiteiten vanwege alcoholgebruik
 • Alcohol gebruiken ondanks fysiek gevaar
 • Steeds meer alcohol nodig voor hetzelfde effect
 • Ontwenningsverschijnselen zonder alcohol

Hoe behandelen we een alcoholverslaving?

De behandeling start met een detox. We helpen je om meteen te stoppen met drinken, onder begeleiding met medicatie. Het doel van de behandeling is ervoor te zorgen dat je stopt en voor een langere tijd nuchter blijft. Om dat doel te bereiken, krijg je zelfcontroleprocedures aangeleerd.

Vervolgens ga je met het behandelteam van U-center ontdekken waarom alcohol zo’n grote rol speelt in jouw leven. Gebruik je alcohol als manier om met problemen of emoties om te gaan? Welke functie heeft het gebruik in jouw leven? We reiken vaardigheden aan om problemen op een andere manier op te lossen. Je leert ook deze vaardigheden toe te passen in jouw eigen omgeving, wanneer je de klinische fase hebt afgerond.Lees meer over onze behandelingen

Integrale aanpak en maatwerk

Een alcoholverslaving ontstaat vaak niet alleen, meestal is er sprake van meerdere problemen. Denk aan een combinatie met depressie, angst of trauma. Of een andere vorm van verslaving, bijvoorbeeld aan cannabis. Er kunnen dus ook andere oorzaken zijn die je klachten in stand houden. Zo’n situatie vraagt om maatwerk. Daarom werken we vanuit een integrale aanpak, waarin we alles meenemen dat van invloed is op jouw leven en je verslaving. Denk ook aan je persoonlijkheid, relaties, gezinssituatie, werk en lichamelijke gezondheid. Samen met het behandelteam onderzoek je de oorzaken van de verslaving en verander je met nieuwe inzichten de gedragspatronen die je klachten in stand houden.

 

Intensief Traject

In een intensief traject doen wij er alles aan om je te helpen, zodat je in korte tijd vooruitgang boekt. Daarbij verwachten we ook veel inzet van jouw kant. Een behandeling met verblijf biedt de voordelen van een een kortdurende, intensieve, integrale behandeling van alle aandoeningen tegelijkertijd. In iedere fase van de behandeling is e-health een vast onderdeel van je behandeltraject.

De eerste zes weken verblijf je in ons behandelcentrum in Epen. In een persoonlijk behandelplan stel je op wat je wilt bereiken en hoe je dat samen met je behandelteam gaat realiseren. De gastvrije omgeving en de talrijke faciliteiten binnen het centrum zorgen ervoor dat jij alle ruimte hebt om aan jezelf te werken. In de weken daarna breng je je nieuwe inzichten en opgedane kennis in de praktijk. Dat kan in een van onze U-points bij jou in de buurt of bij je eigen verwijzer.

Naasten

Hoe steun je iemand met een alcoholverslaving?

We weten uit ervaring dat het moeilijk is om iemand aan te spreken op zijn of haar alcoholgebruik. Heel wat verslaafden ontkennen of minimaliseren bovendien hun probleem. Dat maakt het leven met een verslaafde erg moeilijk, vaak vol spanning, verdriet en conflicten. Ontkenning kan tot frustratie en woede leiden, waardoor je de neiging krijgt om je naaste te controleren waardoor de spanning nog hoger oploopt. Zo zit je samen gevangen in een vicieuze cirkel. Wacht daarom niet te lang om steun en hulp te zoeken bij vrienden en familie of professionele hulpverleners.

Onze aanpak

Een nieuw perspectief

Aanmeldprocedure

Wij staan voor je klaar

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je dan nu aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden